Go Back   The Navara Forum > General Discussions > Main Forum

Reply
 
Thread Tools Display Modes

ATP Problems Really Getting To Me???
  #1  
Old 26-01-2014, 12:41 PM
HOTNAVARA's Avatar
HOTNAVARA HOTNAVARA is offline
Junior Member
 
Join Date: Jan 2014
Location: Perth
Posts: 27
My Mood:
Default ATP Problems Really Getting To Me???

Hi All, this keeps happening to me and i dont know why, my mate keeps taking the p*ss and say ahhh get a hilux and you wont have this problem,

just to break down what im talking about. i just got back from Moore River in Western Australia, basic little track on to the beach, few cars got stuck, i went thru fine, but on my way back i stopped to help pull out a hilux that got stuck and thought i would do a good deed, when i stopped and parked, then went to connect my snatch strap and it wasnt long enough i went to reverse and my car made a high pitched swealing noise and i looked at the dash and ATP was on. - my thoughts was what the **** is ATP (auto trans park???) i looked it up in the nissan manual, car wouldnt reverse and made weird noises, didnt know what to do so i just left the hilux there and said sorry mate car is stuffed up and left cause my forward (DRIVE) was working but reverse wouldnt (ATP still on) disconnected the negative terminal when i got back to base and that reset my computer (ECU) then ATP is still on, so drove around for a bit in drive only as reverse doesnt work and ATP still on, ATP eventually went off and car reverses

is this a common problem and does this mean my trans or gearbox has problem, my car is usually serviced all the time with new trans and diff, oils and everything but i had this problem a few times now, once in a water crossing which i said never again and after that. just basic beach work in moore river.

hope someone know what it could be and how to help fix/prevent this problem. im about to sell my car...
Attached Thumbnails
Click image for larger version

Name:	1390721080955.jpg
Views:	219
Size:	190.1 KB
ID:	14165  

Last edited by HOTNAVARA; 26-01-2014 at 12:42 PM. Reason: pic example
Reply With Quote
Sponsored Links

  #2  
Old 26-01-2014, 01:01 PM
4BYFOR's Avatar
4BYFOR 4BYFOR is offline
Advanced Member
 
Join Date: Jan 2010
Location: Brisbane Queensland
Posts: 1,468
My Mood:
Garage
Default

From the manual:

Automatic transmission park
warning light ( model)

This light indicates that the automatic transmission
parking function is not engaged. If
the transfer control shift lever is not secured
in any drive position while the automatic
transmission selector lever is in the P (Park)
position, the vehicle may move unexpectedly.
Shift the transfer control shift lever into the
2H, 4H, or 4L position when the warning
light comes on.
*
When parking, always make sure that the
transfer control shift lever is in 2H, 4H, or
4L and the parking brake is set.

*
If the ATP light is ON, this indicates that
the automatic transmission P (Park) position
will not function and the transfer
control shift lever is in the N (Neutral)
position.

*
Failure to engage the transfer control shift
lever in 2H, 4H, or 4L could result in the
vehicle moving unexpectedly, resulting in

serious personal injury or property damage.

I think you may be fine and the nav shouldn't have any major dramas
__________________
Black Nissan Navara 2007 STX D40 2.5td 3" turbo back exaust system, upgraded intercooler and pipe work, EGR blanking plate installed, Unichip with iDrive with 5way map switch, k&n apollo air filter, snorkel, coopers xeon all terrains riding on 20" rims, 5% tint all round, load puls rear extra leaf spring, HID HALO projector lights, custom grill and slotted X drilled rotors, boost gauge and JVC double din head unit, 12" alpine sub with rockford fosgate amps! BOOM

Last edited by 4BYFOR; 26-01-2014 at 01:03 PM.
Reply With Quote

  #3  
Old 26-01-2014, 01:04 PM
4BYFOR's Avatar
4BYFOR 4BYFOR is offline
Advanced Member
 
Join Date: Jan 2010
Location: Brisbane Queensland
Posts: 1,468
My Mood:
Garage
Default

And welcome
__________________
Black Nissan Navara 2007 STX D40 2.5td 3" turbo back exaust system, upgraded intercooler and pipe work, EGR blanking plate installed, Unichip with iDrive with 5way map switch, k&n apollo air filter, snorkel, coopers xeon all terrains riding on 20" rims, 5% tint all round, load puls rear extra leaf spring, HID HALO projector lights, custom grill and slotted X drilled rotors, boost gauge and JVC double din head unit, 12" alpine sub with rockford fosgate amps! BOOM
Reply With Quote

  #4  
Old 26-01-2014, 01:47 PM
HOTNAVARA's Avatar
HOTNAVARA HOTNAVARA is offline
Junior Member
 
Join Date: Jan 2014
Location: Perth
Posts: 27
My Mood:
Default

thanks for the welcome, i appreciate your information and time, comments, but my car does this when im not doing anything wrong... its not like im putting it into park when its moving or from drive to reverse when its moving, weird thing is how long it takes for the car to recover afterwards. like 10-20minutes with the car off, and sometimes still doesnt, i actually have to drive it only forward and around switching the 2wd, 4h and 4l to get it back to normal then i dont wanna go offroad after that spoiling the trips i do. and doubt in my car :(

anybody can recommend good nissan mechanics that know there stuff.
i went to morley nissan which is in Perth Western Australia - North Of The River Area. which is DVG and they said there was nothing wrong with my car. but i have all these problems.

alot of doubt whether they actually check it out or run tests and look into it or not. i dont mind paying if things get resolved.fixed
Reply With Quote

  #5  
Old 26-01-2014, 01:50 PM
HOTNAVARA's Avatar
HOTNAVARA HOTNAVARA is offline
Junior Member
 
Join Date: Jan 2014
Location: Perth
Posts: 27
My Mood:
Default

do you think it might be

the 4wd position sensor is failing or something. or there might be water in the transfer case. i just recently serviced all this tough and haven't been thru water.
Reply With Quote

  #6  
Old 26-01-2014, 01:54 PM
HOTNAVARA's Avatar
HOTNAVARA HOTNAVARA is offline
Junior Member
 
Join Date: Jan 2014
Location: Perth
Posts: 27
My Mood:
Default

same problem - why are these cars doing this ?

http://www.clubfrontier.org/forums/f...ht-mean-23722/
Reply With Quote

  #7  
Old 26-01-2014, 02:02 PM
nathand22 nathand22 is offline
Advanced Member
 
Join Date: Feb 2011
Location: nsw
Posts: 7,359
My Mood:
Default

you said you have to drive around switching between 2H. 4H and LOW??
did you know that you should NEVER switch into low when moving??
the manual says and from my experience you need to be in neutral and in the auto you need to be in PARK and foot on brake for the LOW range to activated.
you also mentioned in another thread that you damaged the auto trans cooler?? did it get driven much with the damage?
Reply With Quote

  #8  
Old 26-01-2014, 02:11 PM
nathand22 nathand22 is offline
Advanced Member
 
Join Date: Feb 2011
Location: nsw
Posts: 7,359
My Mood:
Default

Oh and dont worry about yota owners, they are just insecure about spending all that extra coin and getting less and realising that the Navs all ways go further and cost 10k less so they feel the need to try and justify there poor choice in utes.
Dont get me wrong the old yotas were heaps better then there opposition BACK IN THE DAY, just not anymore, i still own an old 95 model LN106 solid axle and the thing is a tough old ute but after that model they have never been as good and rely TOTALLY on that old rep.
Reply With Quote

  #9  
Old 26-01-2014, 10:06 PM
fourocker's Avatar
fourocker fourocker is offline
Senior Member
 
Join Date: Feb 2012
Location: Blue Mountains
Posts: 503
Default

Quote:
Originally Posted by nathand22 View Post
Oh and dont worry about yota owners, they are just insecure about spending all that extra coin and getting less and realising that the Navs all ways go further and cost 10k less so they feel the need to try and justify there poor choice in utes.
Dont get me wrong the old yotas were heaps better then there opposition BACK IN THE DAY, just not anymore, i still own an old 95 model LN106 solid axle and the thing is a tough old ute but after that model they have never been as good and rely TOTALLY on that old rep.
This is so true !
__________________
Silver 03 D22 STR Dual Cab ZD30 with a bit of stuff.
Reply With Quote

  #10  
Old 27-01-2014, 03:20 AM
HOTNAVARA's Avatar
HOTNAVARA HOTNAVARA is offline
Junior Member
 
Join Date: Jan 2014
Location: Perth
Posts: 27
My Mood:
Unhappy

i guess they dont make them as good as they used to hey!!!

what do you think is the toughest to get, a really good car i can pretty much do anything or go anywhere in, like water crossings and everything.

yeah thats my bad btw, i just assumed! - which i shouldnt have. that the point of on the fly switching 2H,4H,4L you can just switch, usually does it without problems, do you suggest i should get my trans looked at, incase something might be wrong with it now! after all this switching during driving and the loud piercing noise it makes sometimes when changing with the ATP light.

so from now on ill give it a go and see how we go with the stop the car, put it in park with the 4LOW on and then reverse. thing is...

when this all happened, i was on the beach already in 4LOW just in Drive.
and just reversed, perhaps i didnt hold the break long enough before switching to reverse.

:( dunno, doubtful
Reply With Quote
Reply

Tags
atp, no reverse, problems, trans

Thread Tools
Display Modes

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off

Forum Jump



All times are GMT +1. The time now is 05:28 PM.



Powered by vBulletin® Version 3.8.7
Copyright ©2000 - 2020, vBulletin Solutions, Inc.
| Home | Register | FAQ | Members List | Calendar | Today's Posts | Search | New Posts |